NasarNet_logo_kopia.jpg


På många ställen i området är täckningen för mobiltelefoner väldigt dålig. De luftburna telefonledningarna är både gamla och slitna. På många ställen har träd vuxit in i kopparlednignarna och när det är blåser eller snöar försvinner både fast telefoni och den väldigt låga internetuppkopplingen som kopparkablarna erbjuder. Mobilt bredband fungerar på vissa delar av området men påverkas också av väder så som dimma eller mycket regn. Mobil bredband leverar heller inga imponerande hastigheter på bredband för familjer som te.x vill hyra film online.


Med bredband via fiber får man en mycket snabbare och stabilare kommunikation för både bredband, telefoni och ger tillgång till en mängd TV-kanaler och Filmtjänster via digital teknik. Eftersom det bara är ljus som färdas i kablarna är de inte känsliga för vatten och eftersom de är dragna under marken är de inte känsliga för vind eller snö.
Framtiden kommer innebära mer och mer behov av internet. Allt från att deklarera eller betala räkningar till att delta i digitala möten och arbeta hemifrån kräver ett snabbt internet. Att ansluta sin fastighet till fiberbredband höjer också värdet på huset vid en eventuell försäljning. Det är alltså inte bara pengar för underhållning utan också för arbete och en investering i fastigheten.

 

För att följa nyheterna som händer så kika in på vår  FACEBOOK, då denna hemsida inte uppdateras lika ofta.

Länk till NY karta: https://drive.google.com/open?id=1Z-XdLPQWIXSgB5Ppi0gi9JBIUuM&usp=sharing

 

 

Kontaktuppgifter:

Skarmavbild_2017-05-07_kl._08.35.06.png

 

 

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SENASTE NYTT FRÅN NASARNET´S FIBERFÖRENING

Följ oss på Facebook för senaste uppdateringarna

 

7/5 Det är Rasmus från Markteknik som kommer att kontakta er för bokning av möte för planeringen av grävning på tomt. Om ni vill flytta pinnen vid tomtgräns kontakta Rasmus på tel 0725-046921. Rasmus kommer att börja ringa runt till alla fastigheter i etapp 1 redan nästa vecka. Han följer grävarna som gräver stamledningen så han kommer att kontakta alla efterhand som det närmar sig.

Det är mycket viktigt att ge information till Rasmus om ev hinder på tomten, som jordvärmerör, gräsklipparrobot, egengrävda elkablar m.m. Allt för att arbetet på tomt ska gå snabbt och enkelt.

 

5/5 Det är svårt att säga startdatum för varje etapp Detta pga olika faktorer som till exempel

* Sent inkomna servitut avtal ifrån markägare eller vägföreningar

* De olika etappernas geografiska storlek

* Terrängens framkomlighet i de olika etapperna

* Olika samförläggningar som kan tidigarelägga eller senare en etapp start.

 

Det finns även externa faktorer som vi inte kan påverka, till exempel Trafikverkets handläggnings tider som för närvarande är ca 3 månader

 

Generellt kan man säga att en etapp tar ca 2-3 månader att genomföra och det finns en planerad ordning av dessa och på detta sättet kan man räkna ut en ungefärlig start datum för den etapp som man är intresserad av.

 

4/5 Länk till ny karta som Jonas Philqvist från WE-Consulting har gjort. Målet är att denna karta ska hållas uppdaterat var 3:e vecka. Där kan ni se vilken etapp ni är med. i. https://drive.google.com/open?id=1Z-XdLPQWIXSgB5Ppi0gi9JBIUuM&usp=sharing

 

MEDLEMSMÖTE 3/5 kl 18.00-20.00

Härmed bjuder NasarNet Fiber förening in till Informations möte nummer 6 angående Fiber projektet och nu börjar fas två och själva grävningen så mycket ny information kommer att delges som berör mer det praktiska  genomförandet

NasarNetFibermote3maj.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7/2 Första styrlesemötet för i år. I april är det beräknat att vi börjar gräva i Åskloster- då där finns en befintlig station som kan byggas ut. Mötesanteckningar finns på eran mail.

Möte mellan NasarNet, Varbergs Energi och WeConsulting är inplanerat för projekteringen.

 

16/1 Vi har nu fått första uppdateringen från Varberg Energi och det är endast 20 st som inte har inkommit med sitt avtal ännu- men det är ingen fara utan att kontakta Varbergs Energi direkt via mail eller telefon så tar dom hand om detta direkt. Mail adressen är it@varbergenergi.se eller telefon 0340-628800 och fråga efter Sune Lindgren och detta gäller om man är tveksam om något eller rent allmänna frågor.

 

14/1 Nytt år och nya tag. Vi inväntar uppdatering från Varbergs Energi och planerar ett nytt styrelsemöte i slutet på januari. Mer info kommer inom kort.

 

5/12. Kom ihåg att skicka in era avtal i tid. Senast 19/12 vill Varbergs Energi ha in avtalet- Ni läser igenom, skriver under och skickar in dom i svarskuvertet.

 

30/11 skickades avtalen ut från Varbergs Energi till våra medlemmar. "Vita prickar" och företag kommer att få sina avtal något senare för att de ska gås igenom var prick för sig.

 

30/11 är det dags för styrlelsemötet med NasarNet Fiberförening

 

29/11 Idag verifierades anslutnings avtalet mellan Varbergs Energi och Fastighets ägarna av NasarNet Fiberförening samtidigt som över 400 adresser kontrollerades och justerades vid behov.

 

28/11 Idag är den bindande överenskommelsen mellan Varbergs Energi och NasarNets Fiberförening klar.

 

7/11 Vår karta är uppdaterad: https://drive.google.com/open?id=1G1hFSJbLRWmN98TVH-PpgTA3BAA&usp=sharing

 

5/11 NasarNet Fiberförening och Varbergs Energi kallar till informations möte till alla intresserade. 
Mötet riktar sig främst till de nytillkomna
områdena som Stråvalla och Åskloster men alla är välkomna, där vi informerar och svarar på frågor. Välkomna!

Plats: Stråvalla Bygdegård

Datum: Onsdag 9 november

Tid: 18.00-19.30

 

2/11 Nytt styrlesemöte med NasarNets styrelse.

 

18/10 är det dags för nytt fibermöte med NasarNet:s fiberförening.

 

8/10 Just nu är det en stor anstormning av både mail, telefonsamtal och frågor på facebook. Vi jobbar på att svara på allt så fort vi hinner- men ibland räcker inte tiden riktigt till. Och dröjer det innan ni får svar, så fråga igen. Vi är här för att hjälpa er


7/10 Ikväll har vi börjar kontakta er som inte har verifierar era mail ännu. Sms har gått ut till flera av er. Vet ni om att ni ännu inte har svarat på mailet där ni verifierar att ni är lagstadgade ägare av fastigheten och kontrollera att era uppgifter stämmer så kolla igenom era mail- även skräpposten- allt för att vi ska kunna fortsätta arbeta med göra klart era avtal.


7/10 I samråd med Varberg Energi har vi nu valt att utöka området med både Stråvalla och Åskloster. Stråvalla har vi redan arbetat med men nu börjar vi även med Åskloster. 
Ni som bor i de berörda området i Åskloster kommer att idag få ett vykort med våra kontaktuppgifter- kontakta oss gärna omgående så ni kommer med på vår intresselista.

 

6/10 Har du flera fastigheter så har du fått flera verifieringsmail- vi vill att du svarar på ALLA de mailen, då varje mail är för 1 bostad, och vi behöver verifiera att uppgifterna på varje fastighet stämmer, så det inte blir krångel med fel uppgifter sen. Vi vill komma igång med grävningen så fort som möjligt, och vill då ha alla papper klara- så svara på alla verifierigsmailen, och kolla även skräpposten- om de har hamnat där av misstag.


5/10 I avtalet med Varberg Energi kan man dra in en 2:a bostads-switch för 1500kr inkl. Moms men som ingår i de 89kr/månad, dock ingår ej dragning i hus. Detta är ämnat för de som har ett rum för uthyrning eller student inneboende etc. Allt över 2 inkopplingar räknas som kommersiella, hyresfastigheter, företag etc, alla dessa kontaktar VE för mera detaljerad information och överenskommelse. OBS inga bidrag utgår ifrån stiftelsen till dessa kommersiella inkopplingar.


4/10 Idag är det nytt styrleemöte för NasarNets styrlese. Vi har nått vårt mål på 71% på intresseanmälnigar och arbetar nu med att verifiera alla uppgifterna- så vi kan börja arbeta med avtalen med Varbergs Energi. Vi inväntar skriftligt från Varbergs Sparbanksstifleslse att vi alla får bidraget på 7000kr, så alla papper är klara innan vi börjar gräva. Ett mail kommer gå ut till alla den efter den 15/10 till alla er som har verifierat eran mail, så ni vet att ni är med på listan. Sen hoppas vi få klart avtalen så fort som möjligt med Varbergs Energi.


22/9 Varbergs Energi ställer sig positiva till våra så kallade ”vita prickar” men kan inte garantera alla just i nu läget innan projekt planen börjar ta form och vi återkommer löpande med information. Målsättningen ifrån NasarNet Fiberförening och Varbergs Energi är att alla skall med och vi kommer att göra vårt bästa för att lyckas med det.

 

21/9 är det dags för nytt möte med NasarNets styrelse.

 

13/9 Många frågar när kommer det börja grävas? När är det klart?
Här är vår tidsplan som vi har arbetat fram tillsammans med Varberg Energi
2016 September
- Bindande överenskommelse, Varbergs Energi & NasarNet’s Fiberförening
- NasarNets medlemslista skickas till Varbergs Energi
2016 Oktober
- Anslutnings avtalet skrivs och veriferas
2016 November
- Anslutnings avtalet skickas ut av Varbergs Energi till fastighets ägaren
- Insamling av anslutnings avtal, fastighets ägaren skickar påskrivet avtal tillbaka till Varbergs Energi
2016 December
- Uppstartsmöte med Utvalda leverantörer, Varbergs Energi & utvalda ifrån NasarNet Fiberförening
- Marktittlträde avtal arbetet påbörjas och hoppas vara klart under kvartal 1 år 2017 (arbetet påbörjas efter anslutnings avtalen är klara)
- Utsättnings pinne vid tomtgräns sätts upp av Varbergs Energi
2017 April
- Det riktiga gräv arbetet påbörjas även om vissa grävningar kan ha förekommit på grund av samförläggningar
- Nätet kommer att ”tändas” upp eftersom projektet fortgår så vissa fastighets ägare kommer att får tillgång till fiber innan andra, man väntar alltså inte på att alla får fiber indraget innan man tänder upp utan det kommer att ske när ett område enligt projekt plan är klart.


12/9 Varbergs Energi kommer att göra klart för utskick till samtliga fastighets ägare inom det geografiskt identifierade området som NasarNet Fiberförening står bakom. Det vill säga att ALLA fastighets ägare, inte bara de som är intresserade men skillnaden blir erbjudandet som går ut till de fastighets ägare som ej anmält sitt intresse till NasarNet Fiberförening ej kommer att få tillgodo räkna sig Sparbanks stiftelsens bidrag på 7000kr/fastighet. Endast de fastighets ägare som är medlem (står på intresselistan tills vidare) i NasarNet fiberföreningen får erbjudandet på 12 900kr/fastighet, De som ej anmält sitt intresse till NasarNet Fiberförening får ett erbjudande ifrån Varbergs Energi på 19 900kr/fastighet. Målet är att Varbergs Energi skall under perioden 20 Oktober till 30 November göra detta utskick. För de med möjlighet till ROT avdrag så kommer alternativet att finnas i anslutnings avtalet vilket innbär att summan 12 900kr/fastighet går ned med 660kr till 12 240kr/fastighet. Det kommer också att finnas olika betalnings alternativ.
Men som ni ser så finns det mkt pengar på att lämna in en intresseanmälan till NasarNet- Fiber. Tipsa era grannar om hur de kan spara 7000kr- det är inte ofta man kan de sina grannar en sån chans!

 

11/9 Är du en vit prick på vår karta- gå gärna in och kolla.

- Alla intressenter som meddelat sitt intresse men som ligger just utanför NasarNet’s geografiskt identiferade område så har NasarNet och Varbergs Energi den målsättningen att alla vita prickar skall med men det blir extra viktigt att alla vita prickar får med sig så många grannar som möjligt runt omkring sig för att det skall fungera. Det är fullt möjligt att NasarNet’s område kommer att utökas för att ”knyta ihop säcken” på bra sätt för ett lyckosamt projekt. Detta gäller i alla väderstreck, både åt Norr, Öster och Söderut. Varbergs Energi handlägger frågan nu och återkommer inom kort.

 

10/9 

Det avtal som tecknas mellan fastighetsägaren och Varberg Energi har en inledande bindningstid på 30 månader och därefter löper avtalet på månadsvis med tre månaders uppsägningstid. Här finns en nätavgift på 89 kr i månaden och i den ingår kostandsfritt SVT1, SVT2, SVT 24, SVT barnkanalen, SVT kunskaps-kanalen samt TV4. När det gäller SVT ingår även HD-sändningar för SVT1 och SVT2.
Det grundläggande utbudet tillhandahålls kostnadsfritt för slutkunden till hur många tv-boxar man vill. Det behövs en IPTV-box för att kunna se på utbudet och den säljs hos ett flertal lokala radio- och tv-handlare och går även att beställa via Internet.

http://www.varbergenergi.se/?id=4685


7/9 Arbetet mot fiber till bygden går nu in i ett nytt skede.
Skarmavbild_2016-09-07_kl._09.22.17.png

 

 

 

 

 

 

 

 

7/9 Ny karta finns nu uppdaterad med alla intresserade fastigheter: 

https://drive.google.com/open?id=1WJQA5bEYe7ZL_RoF0gtEGzOsqPI&usp=sharing

 

5/9 Varbergs Energi har nu gått med på våra 2 förbehåll och på onsdag den 7/9 kommer styrlesen nu ha ett nytt möte tillsammans med Sune Lindgren från Varbergs Energi för att ta oss vidare i nästa steg i arbetet mot att få fiber till bygden

 

4/9 Viktigt möte med hela intressegruppen- då vi ska välja leverantör. Intressegruppen gav ett rungande JA till Varbergs Energi med 2 förbehåll som vi inväntar svar från

 

18/8 Vi har fått registreringen på att vi är en idell förening- detta gör att vi kan söka bidraget från Varbergs Sparbank på 7000kr/fastighet.

 

17/8 Nu e de hög tid att anmäla ert intresse för fiber. Även om många har semester nu, så jobbar vi på högvarv med att få in fler som är intresserade så vi kan komma igång med grävningen så fort som möjligt.
Har du frågor så tveka inte att kontakta oss via meddelande här på fb, mail eller ring
Johan Hedelius 0704-442642  johan@hedelius.eu
Christina Almen 0709-923672 brantas@live.se

12/8 Sista anmälan för intresse för fiber är den 30/9. Efter det vill vi börjar arbeta med marktillträde och anslutningsavtalen så vi kommer igång att gräva så fort som möjligt.

 

11/8 Nytt möte inbokat för möte med alla i intressegruppen. Se info högre upp 

 

10/8 Idag är det dags för interimstyrlsesmöte efter litet sommaruppehåll. Vi har alla arbetat på varsitt håll under sommaren och har nu kommit upp i 57%. Vi har ett mål på 65-70% som vi närmar oss steg för steg. Vi kommer även att skriva klart stadgar och alla papper som behövs för att föreningen ska starta.

 

11/7 I fredags satt vi upp våra nya skyltar i våra områden. Detta har resulterat i 14 nya intresseanmälningar under helgen. Häng på du med! Ring Johan eller Christina redan idag.


29/6 Ikväll är det dags för fibermöte med interimstyrelsen. Just nu sitter 2 av oss på möte med Varberg Energi. Tidigare har vi haft möte med både byNet AB och Zitius för att diskutera priser, avtal, tjänster och kvalitet på fibern, allt för att vi ska få fram den bästa leverantören för oss. 
Ikväll kommer vi dra igång arbetet som en förening så vi har möjligheten att få bidraget på 7000kr från Varbergs Sparbank.


1/6 Ikväll har interimstyrelsen haft möte och arbetet går vidare med att få fiber i bygden. Den 19/6 kommer vi att ha ett informationsmöte på Åkrabergs Trädgård där vi går igenom hur långt vi har kommit. Presenterar de 3 potienetiella fiberlevernatörerna och svarar på era frågor. 
Anmälan till mötet görs till Johan Hedelius på tel 0704442642
eller mail: johanhedelius@gmail.com 


25/4 Här hittar du vårat sammanställda dokument "Frågor & Svar" 

 

24/4

Ikväll har vi vårat 2:a informationsmöte på Åkrabergs Trädgård. Över 60 st deltog i mötet så det ser ljust ut för framtiden. Men nu behöver vi er hjälp att sprida information mellan grannarna så vi får med så många som möjligt som är intresserade av fiber- allt för att kunna hålla nere kostnaderna. Alla som skrev upp sig på mail-listan kommer få ut ett mail med info nu efter mötet. 

 

7/4 

Vi finns nu även på facebook där ni hittar senast informationen, bilder från grävning, möten osv. Länkar och annan matnyttig info. FACEBOOK

 

6/4
Styrelsen har nu haft sitt andra möte där vi gick igenom vad vi har hunnit arbeta med än så länge. Vi har även bestämt oss för att utöka området och kommer att gå ut med ett nytt informationsmöte- för er som är nya eller inte hade möjlighet att delta på förra mötet. den 24 april kl 16.00 i konferenslokalen på Åkrabergs Trädgård.
Intresseanmälan och frågor till Johan Hedelius på tel 0704442642
eller mail: johanhedelius@gmail.com 
 

 

15/3

Styrelsen har nu haft sitt första möte där vi delade ut arbetsuppgifter och börjar nu arbeta med dom. Ni har även fått ut ett mail med mötesanteckningar från vårt möte för att kunna följa arbetet.

Nästa Interim styrelse möte är planerat till den 6 April.

Nästa informations möte är planerat till den 24 April

FIBER_gruppbild.jpg


STYRELSE:

FIBER_gruppbild.jpg

Styrelsen består av en härlig blandning av människor- yngre och äldre, tjejer och killar, nyinflyttade och infödda. Tillsammans arbetar vi för att få hit fiber till Nasaret, Nyebro, Sunvära, Källstorp, Bjurum med omnejd

 

Fiber_Bert.jpgBert Johansson- ordförande

-48 år ung, född och uppvuxen i Nasaret. Gift med 2 barn, en pojk på 4 år och en flicka på 2 år. Utbildad maskin mekaniker och jobbar idag på Volvo Lastvagnar AB i Göteborg.


Fiber_Tammy.jpg

Therese Karlsson- ledamot

-35 år, Flyttade från Göteborg till Edde's torp för 3 år sedan. Numera bor också pojkvännen Oskar i stugan.
Frilandsmusiker samt anställd på Belid i Tångaberg. Jobbar där med foto, trycksaker, hemsida på Marknadsavdelningen.

 

Fiber_Christer.jpgChrister Andersson- kassör

-Född i Träslöv. Flyttade till Nasaret 1993. Har jobbat på Föreningsbanken 73-98 och sedan dess på Varbergs Sparbank (går i pension 161031).

Aktiv i Lilla Träslövs FF styrelse sedan 1976 och är sedan 2008 ordförande i Varbergs Fotbollsalliansen. Gift med Mariann och katten Tyson bor också där.

 

Fiber_Jacob.jpgJacob Posse-ledamot

27 år gammal, uppvuxen i varbergs området på olika platser. Flyttade till nasaret för snart 2år sedan tillsammans med min flickvän. Jobbat med fiber i snart 7 år, samt en del andra jobb, allt från att plantera gran till att segla turister i medelhavet. 


Fiber_Johan.jpgJohan Hedelius -  ledamot

-60 år, född i Stockholm. Hustru Helena och två barn - snart 6 barnbarn :-) 
Musikhögskolan i Malmö med solist och pedagogisk examen. 
Arbetas som solopiccolist i Malmö Symfoniorkester fram till pension.

 

Fiber_Andreas.jpgAndereas Torstensson- sekreterare

-36 år, Född och uppvuxen i Karl Gustav. Bor nu i gamla smedjan, Nyebro. 2 Barn som bor hos mig varannan vecka. Jobbar som Underhållsplanerare på Södra Cell Värö.


Fiber_Christina.jpgChristina Almen- vice ordförande

-34 år, född och uppväxt i Nasaret, bor med min man och dotter en bit in i skogen på Munkadammsvägen där vi lever för odling och djur i samklang med naturen.

Utbildad trädgårdsmästare, murare och har teknisk utbildning- men jobbar nu som lastbilschaufför på deltid och arbetar hemifrån resten.

 
stäng